Fotel przy kominku

Temat: ciągły niedobór żelaza
ciągły niedobór żelaza
Witam Pani doktor.
Mój czteroletni syn praktycznie od urodzenia ma niedokrwistość. Co
jakiś czas miał podawane preparaty z żelazem, wyniki się poprawiały,
ale po około pół roku znów żelazo i hemoglobina spadały.
Podejrzewam, że to problem z wchłanianiem zelaza. Ostatnio jednak
preparat z żelazem nie pomógł. Przez trzy misiące brał Ferrum i
żelazo w ogóle się nie podniosło. Pediatra stwierdziła, że ona już
nie wie jak może pomóc. Poprosiłam o skierowanie do hematologa, ale
okazuje się, że czas oczekiwania na wizytę do kilka miesięcy!
Poszukam więc lekarza, który przyjmuje prywatnie, ale nie wiem czy
do tego czasu nie powinnam zrobić dzeicku dodatkowych badań. Z tego
co wiem robi się dodatkowe badania na wchłanianie żelaza itp. Proszę
o poradę, bo oczekując na wizytę u hematologa chcę zebrać jak
najwięcej badań, które pomogą w ustaleniu przyczyny długotrwałej
niedokwistości. Podaję też wczorajsze wyniki badań z prośbą o ich
analizę:

RBC 4,29
HGB 11,4
HCT 32 %
MCV 74,6
MCH 26,6
MCHC 35,6
RDW-CV 13,3%
RDW-SD 29,8
WBC 9,9
LYM 3,8
MXD 0,8
NEU 5,3
LYM% 38,5%
MXD% 7,9%
NEU% 53,6%
PLT 292
PDW 9,9
MPV 9
P-LCR 18,1%
ZELAZO 44,4

Z góry dziękuję za odpowiedź.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,97039831,97039831,ciagly_niedobor_zelaza.html



Temat: wysoka leukocytoza!
Dziękuję za odpowiedź.
Badania robiłam ponieważ szybko się męczy, po lekkim wysiłku jest cały spocony,
ostatnio skarzył się na ból brzucha (jak skonczyło sią przedszkole już nie
wspomina o brzuchu)i jak zasypia ma mokrą głowę. Chciałam sprawdzić czy
wszystko jest OK tymbardziej że dieta mojego dziecka jest uboga w warzywa i
owoce.
Nie wiem co to jest układ czerwonokrwinkowy może podam wszystko co mam:
WBC 17.2; LYMPH 38.7
RBC 4.42; MXD 5.1
HGB 12.7 NEUT 56.2
MCT 36.3 LYMPH# 6.7
MCV 82.1 MXD# 0.9
MCH 28.7 NEUT# 9.6
MCHC 35.0 RDW-CU 13.1
PLT 306 PDW 9.2
MPV 7.7
P-LCR 11.0
Glukoza 47; GOT 44; GPT 16; Bilirub.cał. 0.36; Mocznik 38; Kreatynina 0.42;
Kwas moczowy 3.6; cholesterol 171; Trójglicerydy 64; TSH 1.61; OB 20.
Ogólne badanie moczu : KET 40; SG >=1.030; URO 0.2 E.U.; Lukocyty 0-1 wpw;
skład min. poj bakterie. I CRP w pon.6, reszta w normie. TO jets wszystko co mi
zrobili w laboratorium. Filip był naczczo.
Co jeszcze powinnam zrobić? Co oznaczją te wyniki? Lekarz który zastępuje
rodzinnego powiedział tylko "żeby to się nic nie zaczynało" i dał mi
skierowanie do hematologa na moją prośbę oczywiście.
Jeszcze taz dziękuję i czekam na odpowiedz.
Pozdrawiam

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,65069852,65069852,wysoka_leukocytoza_.html


Temat: Badanie krwi - co to PCT a co MXD
wskaźniki
PCT to "płytkokryt" - takie coś podobne jak hematokryt, mówi, jaki procent
objętości składników morfotycznych krwi (krwinek) zajmują płytki. (skoro PCT
masz niskie, to przypuszczam, że liczba płytek też jest obniżona?)

MXD: prostsze aparaty hematologiczne potrafią dzielić leukocyty na podstawie
wielkości: na granulocyty - gran (duże), limfocyty - lym (małe) oraz na
komórki pomiędzy małymi a dużymi, czyli średnie, mieszane - MiXeD.

Twoje obawy może rozwiać rozmaz krwi wykonany ręcznie i obejrzany od mikroskopem
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,18016840,18016840,Badanie_krwi_co_to_PCT_a_co_MXD.html


Temat: proszę, zerknijcie i podpowiedzcie co dalej robić?
proszę, zerknijcie i podpowiedzcie co dalej robić?
mój osmiolatek ma stale za dużo czerwonych krwinek - do tej pory lekarz
spogladał i kazal się nie przejmować. ale obecnie jest ich już dużo za dużo,
i dodatkowo wzrosły płytki. przekopuję internet i próbuję znaleźć
wytłumaczenie dla jego wyników i na razie nic nie znalazłam. może ktos z was
ma jakieś pojęcie i podpowie mi co dalej. czy mam prosic pediatrę o
skierowanie do hematologa?.
a to są wyniki morfologii Michałka:
WBC-7,7 tys
RBC -6,4 mln
HGB-12,7 g/dl
HCT- 40,5%
MCV- 63,3 fl
MCH- 19,8
MCHC- 31,4 g/dl
PLT - 411 tys.
PDW -10,0 fl
MPv -8,8 fl
P-LCR -17,1
lymph% -42,55
mxd-8,3%
neut- 49,2%

Zelazo i TIBC ma posrodku normy.
będę wdzięczna za jakąś pomoc.Anka

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,54126893,54126893,prosze_zerknijcie_i_podpowiedzcie_co_dalej_robic_.html


Temat: Interpretacja wyników
Interpretacja wyników
Pomóżcie proszę, pediatra gdy zobaczyła te wyniki od razu kazała jechać do
hematologa. Wizyta dopiero w poniedziałek więc może ktoś mnie oświeci czy one
są naprawdę takie złe? Dziecko ma 17 miesięcy i podejrzenie o AZS
WBC 11,9
RBC 3,98
HGB 11,5 (7,2)
HCT 33,3
MCV 83,7
MCH 28,9
MCHC 34,5
PLT 318x10
LYMPH 48,3
MXD 4,7
NEUT 47,0
LYMPH# 5,7
MXD# 0,6
NEUT# 5,6
RDW-CV 12,4
PDW 8,2
MPV 7,6
P-LCR 9,0
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,57484011,57484011,Interpretacja_wynikow.html


Temat: Bardzo proszę o interpretację wyników krwi
Bardzo proszę o interpretację wyników krwi
Oto wyniki mojej prawie 5 letniej córki. Dodam, że jest bardzo
bladym i szczupłym dzieckiem, poza tym od ponad pół roku dokuczają
jej bardzo luźne stolce, które oddaje najczęściej raz dziennie
najprawdopodobniej o charakterze czynnościowym lub nietolerancji
laktozy (czekamy na badanie). Badania kału są prawidłowe. Czasem
kupa jest normalna. Nie boli ją brzuch. Apetyt może nie jakiś wielki
ale w normie. Waży 15,5 kg i ma ok 108 cm. Zawsze była bardzo
szczupła.

Biochemia

Kreatynina w surowicy 42 umol/l (44-133)
mocznik w surowicy 6,6 umol/l (3,2-7,1)
bilirubina całkowita 9,16 umol/l (3,4-22)
żelazo 25,5 umol/l (6,6-26)
AST 43 U/l (0 - 50)
ALT 17 U/l (0-41)
CRP 0,22

Ob 10/h

Hematologia

HCT 46,6 % (36,6-46)
RBC 6 10^6/ul (3,9-5,2)
HGB 15,2 g/dl (12-16)
WBC 8,1 10^3/ul (4-10)
MCV 78 fl (80-96)
MCHC 32,7 g/dl (33-36)
MCH 25,4 % (27-34)
RDW 14,5 % (12-15)
PLT 316 10^3/ul (150-350)
MPV 6,6 fl (9-13)


wart.b NEUT 3,5 10^3/ul (1,8-6,8)
%NEUT 41,9 % (45-68)
wart.b LYMPH 4,3 10^3/ul (1-4,4)
%LYMPH 53,2 % (25-40)
wart.b. MXD 0,3 10^3/ul
%MXD 4,9%

Rozmaz

Eozynofile 4%
Pałki 0%
Segmenty 42%
Limfocyty 47%
Monocyty 7%
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,98754150,98754150,Bardzo_prosze_o_interpretacje_wynikow_krwi.html


Temat: Niskie neutrolife chłopiec 10mcy - prośba o poradę
Niskie neutrolife chłopiec 10mcy - prośba o poradę
witam,

Bardzo prosze o poradę odnośnie wyników badań synka.
Ma ukończone 10 mcy.

Leukocyty 6,5 x10^3/ norma 4,0-20,0
-LYMPH% 72,5 % 45,0-65,0!!!
-MXD% 6,3% 0,0-12,0
-NEUT% 21,2% 30,0-50,0!!!
-LYMPH 4,7 x10^3/ 3,1-4,5!!!
-MXD 0,4 x10^3/ 0,1-1,2
-NEUT 1,4 x10^3/ 2,0-3,4!!!

Hematokryt 35% 34-39
Erytrocyty 4,29 x10^6/ 4,0-5,3
hemoglobina 11,5 g/dl 10,5-13,0
MCV 82,1 fl 84,0-96,0!!!
MCH 26,8 pg 27,0-34,0!!!
MCHC 32,7 g/dl 31,0-37,0
RDW-SD 39,0 fl
RDW-CV 12,1%

Krwinki płytkowe 234 x10^3/ 140-400
podane z metody manualnej - były obecne agregarty płytkowe!!!
MPV 9,5 fl
P-LCR 26,9 fl
PDW 14,3 fl

Wzór krwinek białych
Granulocyty o jądrze pałeczk. 2% norma 1-5
[u]Gran. o jadrze segm. 3% 30-50!!!???[/u]
Eozynofile 2% 1-5
Monocyty 1% 2-7 !
Limfocyty 91% 45-65!!??
Limfocyty atypowe 1% !!!

W moczu tylko pH7,0 czyli podwyższone, leukocyty, bakterie
nieliczne, białka nie ma.

Wyniki po 7 dniach:

Leukocyty 7,4, płytki 272 i ok.
reszta podobnie,
a to wzór krwinek białych:
Granulocyty o jądrze pałeczk. nie ma w opisie
Gran. o jadrze segm. 14 % 30-50!!!???
Eozynofile 6% 1-5 (teraz ciut ponad norme)
Monocyty nie ma w opisie
Limfocyty 79% 45-65!!??
Limfocyty duże 1% !!!

Wynik moczu podobnie - tylko pH 5,5 i 1-2 erytrocyty w pw. w osadzie.

Wykonałam również usg jamy brzusznej:
wszystko w normie - tylko węzły chłonne po dwa w pachwinach do 7mm.

Maluszek nie gorączkuje - zwykle na wieczór ma około 37.0, raczej
juz nie ząbkuje - ma 8 ząbków - wyglada, ze jest przerwa przed 4kami.
ma chroniczny katar w nocy- zatyka sie i budzi z płaczem - stosujemy
na wieczór oczyszczanie marimarem, potem po 1x Euphorbium, maść
majerankowa pod nosek, w dzień problem jest o wiele mniejszy czasem
nie dostrzega się wręcz tego katarku.
Badania były wykonane po wizycie u pediatry ponieważ zauwazyłam u
niego powiększone węzły chłonne w pachwinkach . wcześniej już miał
powiekszone węzły z tyłu główki, ale sugerowano mi ząbkowanie.
Maluch za ostatnie 4 tyg przybrał 100g(poprzednio 500g za około 5
tyg), apetyt jest nie najlepszy ale wiekszość porcji udaje mi się mu
podać. Ogólnie wydaje się, ze synkowi nic nie dolega. Kilka dni
przed tym jak pojawiły się te powiekszone węzły był marudny, źle
spał, ale jadł i nie miał gorączki (mierzę codziennie wieczorem).
Miał wcześniej kontakt z chorowitym 4ro letnim synkiem siostry,
bylismy u babci - tygodniowy wyjazd - kontakt z dużą liczba nowych
osób, dwójką innych dzieci w wieku 6 i 7 mcy.
czy te wyniki są bardzo niepokojące? czy przy tak niskich
neurofilach powinnam dostać skierowanie do poradni hematologicznej?
Jak duże znaczenie ma to, że maluch miał pobieraną krew z palca? za
pierwszym razem swobodnie do probówki, za drugim razem do kapilarki.

Po ostatniej wizycie podiatra przepisała lek Groprinasine w dawce
250mg dziennie (podzielona na 2 dawki)na okres 10 dni.

szczegółowe wyniki i wypis ze szpitala (z opisem usg) na stronie:
atbn.fotosik.pl/albumy/665593.html
bardzo prosze o poradę, gdyz jestem bardzo zaniepokojona.
Czy zastosowane leczenie jest wystarczające czy powinnam wykonać
dodatkowe badania lub bezzwłocznie skonsultowac się z hematologiem???

Z góry serdecznie dziekuję za poradę.

Chetnie odpowiem na dodatkowe pytania jeżeli jest jeszcze cos
istotnego.

Pozdrawiam serdecznie!

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,98275044,98275044,Niskie_neutrolife_chlopiec_10mcy_prosba_o_porade.html